Επέτειος 25ης Μαρτίου 1821 Εκτύπωση
Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 19:02

Αγαπητά μας παιδιά,

   εφόσον οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε φέτος με τον παραδοσιακό τρόπο την 25η Μαρτίου, ας τιμήσουμε  τη θρησκευτική και εθνική μας επέτειο παρακολουθώντας τρία video.


Το πρώτο video περιλαμβάνει  το Απολυτίκιο του Ευαγγελισμού.


Αποτέλεσμα εικόνας για απολυτικιο ευαγγελισμου


Τα άλλα δύο video αναφέρονται σε δύο από τα γεγονότα του Αγώνα που ήταν καθοριστικής σημασίας για την Επανάσταση του 1821:

  • τη μάχη στους Μύλους (13 Ιουνίου 1825), στην οποία αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων ήταν ο Ιωάννης  Μακρυγιάννης
  • τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (20 Οκτωβρίου 1827).

    Πριν παρακολουθήσετε τη μάχη στους Μύλους διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα από τα «Απομνημονεύματα» του στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Τα δύο πρώτα αναφέρονται στη μάχη στους Μύλους και περιλαμβάνουν το διάλογο που έκανε ο Μακρυγιάννης πριν από τη μάχη αυτή, στο πρώτο με τον Γάλλο ναύαρχο Δεριγνύ και στο δεύτερο με άλλους Γάλλους αξιωματικούς:

  (Σημείωση: οι Μύλοι είναι ένα χωριό στο νομό Αργολίδας και βρίσκεται 7 χλμ νότια του Άργους).

 

Η απάντηση στο Δεριγνύ

   Εκεί οπού  ҆ φκιανα τις θέσες 1 εις τους Μύλους ήρθε ο Ντερνύς 2 να με ιδεί. Μου λέγει: «Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσες είναι αδύνατες· τι πόλεμον θα κάμετε με τον Μπραΐμη αυτού;  - Του λέγω, είναι αδύνατες οι θέσες κι εμείς, όμως είναι δυνατός ο Θεός οπού μας προστατεύει· και θα δείξομεν την τύχη μας σ ҆  αυτές τις θέσες τις αδύνατες. Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ’ έναν τρόπο, ότι η τύχη μας έχει τους ΄Ελληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε· τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν· κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιαύτη· και θα ιδούμεν την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς. – «Τρε μπιέν» 3, λέγει κι αναχώρησε ο ναύαρχος.

Είστε πολλά ολίγοι

   ΄Εκατζα να φάγω ψωμί. ΄Ηρθαν τέσσεροι αξιωματικοί Γάλλοι (…).Κράτησα τους αξιωματικούς και φάγαμεν μαζί. Μου λένε: «Είστε πολλά 4 ολίγοι κι αυτηνοί πολλοί, οι Τούρκοι,  και ταχτικοί · κι αυτήνη η θέση είναι αδύνατη. ΄Εχει και κανόνια ο Μπραΐμης και δεν θα βαστάξετε. –Τους λέγω, όταν σηκώσαμεν την σημαία αναντίον της τυραγνίας, ξέραμεν ότ ҆ είναι πολλοί αυτηνοί και μαθητικοί κι έχουν και κανόνια κι όλα τα μέσα · εμείς απ’ ούλα είμαστε αδύνατοι· όμως ο Θεός φυλάγει και τους αδύνατους·  κι αν πεθάνομεν, πεθαίνομεν διά την πατρίδα μας, διά την θρησκεία μας, και πολεμούμε όσο μπορούμεν αναντίον της τυραγνίας· κι ο Θεός βοηθός. Αυτός ο θάνατος είναι γλυκός, ότι κανένας δε θα γένει αθάνατος· κι όταν 7  ο Χάρος θα  ҆ρθει να μας πάρει, όταν θέλει, άρρωστους και δυστυχείς, καλύτερα σήμερα να πεθάνομεν». Με φίλησε ένας απ’ αυτούς και τον φίλησα κι εγώ. ΄Υστερα φύγαν.

Ερμηνεία λέξεων:

θέσες = θέσεις

Ντερνύς = Δεριγνύ (Γάλλος ναύαρχος)

Τρε μπιέν = πολύ καλά

πολλά = πολύ

ταχτικοί = εκπαιδευμένοι, οργανωμένοι

μαθητικοί = εξασκημένοι

όταν = εφόσον, αφού


Αποτέλεσμα εικόνας για η μαχη στους Μυλους     Αποτέλεσμα εικόνας για η ναυμαχία του ναυαρίνου

 

  Και είναι πάντα πολύ επίκαιρα τα παρακάτω λόγια του Μακρυγιάννη, που αναφέρονται στην εποχή που η Ελλάδα είχε πια ελευθερωθεί:

…τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι·

[…]

   ΄Εγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι ΄Ελληνες ν’ αγωνίζονται διά την πατρίδα τους, διά την θρησκείαν τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε: «΄Εχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες». Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζονται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας και της κοινωνίας.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 24 Μάρτιος 2020 20:30